Tevékenységek – Természetjárás

Horehronie – Paradicsom a Tátrában

Hegyi idegenvezető

Uhlár Ján, hegyi idegenvezető, a UIMLA – Union of International Mountain Leaders Associations tagja, vezetett gyalogtúrákat kínál az Alacsony- és Magas-Tátra területén, télen és nyáron egyaránt.

A szolgáltatás ára a létszámtól és a kiválasztott útvonaltól függ. További információkért hívják a +421 948 026 839-es telefonszámot.

uimla

Gyömbér

Az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, melynek tengerszintfeletti magassága 2043,4 méter, a Krupová hoľa (1 927,5 méterrel a tengerszint felett) és a Králička (1785 méterrel a tengerszint felett) főgerinc között helyezkedik el. A Gyömbér északi oldala meredek, szakadékok, pillérek, s akár 500 m magas sziklafalak jellemzik, melyek lába a Bisztra- és a Ludár-völgybe (Bystrá- és Ludárova dolina), két gleccserkatlanba ér. Az enyhébb déli lejtőket gránittömbök borítják. Az északi medencében zergék és mormoták élnek.

Milan Rastislav Štefánik Menedékház

A Milan Rastislav Štefánik Menedékház (1740 méterrel a tengerszint felett), egy egész évben nyitva tartó turistaház, mely az Alacsony-Tátra főgerincén, a Gyömbér hegy nyergében található. 1924 – 1928 között épült. Ez az Alacsony-Tátra legrégebben működő turistaháza. Hegyi túrák célállomása, kiindulópontja a legmagasabb csúcsokhoz és gerincekhez (Gyömbér, Chopok, Déres) vezető túraútvonalaknak, menedéket nyújt – étkezést és szállást – az Alacsony-Tátrában hegyi túrázók számára. Ugyancsak népszerű a alpesi síelők között, akiknek e környék ideális körülményeket biztosít. A ház közelében található a Holt denevérek barlangja – Szlovákia egyetlen látogatható hegyi-barlangja.

Chopok

A 2023,6 m tengerszint feletti magasságával az Alacsony-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa. A Gyömbéri-Tátra geomorfológiai alegység főgerincén helyezkedik el, a Déres és Gyömbér csúcsai között. A hegycsúcs közelében találhatók: a Chopok alatti turistaház (Chata pod Chopkom), felvonóállomás, amely összeköti a Chopok északi és déli oldalát, valamint időjárásjelző állomás. Chopok Szlovákia legszelesebb helyei közé tartozik. A közkedvelt téli és nyári természetjáró helyek közé tartozik: 2012. decemberében került sor a Chopok északi és déli oldalának összekötésére. A szállítást Szlovákia legmodernebb sífelvonói biztosítják.

Király-hegy

A Király-hegy az Alacsony-Tátra keleti részének, a Király-hegyi-Tátra legmagasabb csúcsa. Király-hegyről legendák szólnak, költők énekelték meg. Az Alacsony-Tátra egyik leglátogatottabb hegyei közé tartozik. Király-hegy egyedi kilátást nyújt a Szepességre, a Magas-Tátrára, Liptó vidékére és Felső-Garamra is. Király-hegy alatt ered a Fekete-Vág, Gölnic, Hernád és a Garam folyó. A hegy tetején 1960 óta televízió- és rádióadó működik. A Király-hegy aljáról aszfaltút vezet a hegytetőre, ahol az időjárásjelző állomás, valamint a Hegyi Mentőszolgálat székhelye helyezkedik el. A csúcs Ördöglakodalma-hágó felé tartó gerinctúrák kiindulópontja, szállás lehetőséggel az Andrejcova turistaházban, mely a turisták számára szükségszállást biztosít (egész évben nyitva tart, nem karbantartott).

Halott denevérek barlangja

Szlovákia legmagasabban fekvő barlangja (1520 méterrel a tengerszint felett), amely a nyilvánosság számára is elérhető, a Gyömbér-karsztban, az Alacsony-Tátra központi részében található. 19 km hosszú, emelkedése 320 méter. A „Beszterce“ nevezetű katedrálisának nagyobb a területe, mint egy futballpályáé.

Sebeséri-barlang

A Sebesértől (Bystrá) délnyugatra található folyó által kimosott Sebeséri-barlang. 1973-ban természetvédelmi területté nyilvánították. Alkalmas az asztma és egyéb felső légúti betegségek gyógyítására. A barlangban található a figyelemre méltó, 141 m mély, Pokol-szakadék.

Feketegaram kisvasút

Május 2-tól szeptember 30-ig, tehát a nyári szezonban, naponta közlekedik.

Pályák:

  • Fekete Balog – Chvatimech
  • Fekete Balog – Vidrás
  • Fekete Balog – Dobroč

Összesen 18 km, különjáratok bármikor rendelhetők.

Booking ocenenie