Tevékenységek - Természetjárás

Hegyi idegenvezető

Uhlár Ján, hegyi idegenvezető, a UIMLA – Union of International Mountain Leaders Associations tagja, vezetett gyalogtúrákat kínál az Alacsony- és Magas-Tátra területén, télen és nyáron egyaránt.

A szolgáltatás ára a létszámtól és a kiválasztott útvonaltól függ. További információkért hívják a +421 948 026 839-es telefonszámot.

Gyömbér-csúcs (Ďumbier)

A Gyömbér-csúcs (2046 m) az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja. A főgerincen fekszik, a Gyömbéri-Tátra keleti részén. Északra tőle a Szentiváni- és a Ludár-völgy (Jánska , ill. Ludárova dolina), délre a Trangoška és a Srdiečko található. A közelében áll a Štefánik-menedékház.

Ha könnyű túraútvonalat keres, akkor a Trangoška felől, a Štefánik-menedékházon keresztül haladjon. A csúcsra vezető útvonalon nincsenek biztosítóeszközök. Kiváló elhelyezkedésének, jó megközelíthetőségének és túraútvonalainak köszönhetően a csúcs megmászása minden korosztály számára viszonylag könnyű feladat. A túra a Štefánik-menedékháztól, a Trangoškáról, a Chopokról vagy a Déményfalvi-völgyből (Demänovská dolina) is indulhat. Ha a Trangoškát választja, gépkocsiját a fizetős központi parkolóban hagyhatja.

Štefánik-menedékház

A Milan Rastislav Štefánik tábornokról elnevezett, egész évben működő magashegyi menedékház (1740 m tszf.) a Gyömbér-csúcs alatti nyergen, az Alacsony-Tátra főgerincén található. Az 1924 és ’28 között épült ház az Alacsony-Tátra legrégebben működő magashegyi menedékháza. Hegyi túrák célpontja, illetve a hegység legmagasabb csúcsaira (Gyömbér, Chopok, Deres [Dereše]) vezető túrák kiindulópontja, amely menedéket – étkezést és szállást kínál az Alacsony-Tátra gerincén való átkeléskor. A síalpinisták körében is népszerű, mivel a környéken ideális körülményeket találnak kedvtelésükhöz. A menedékház közelében található Szlovákia egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható magashegyi barlangja, a Holt denevérek barlangja.

Chopok

2024 méteres magasságával az Alacsony-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa. A főgerincen, a Gyömbéri-Tátra geomorfológiai alegységben, a Deres- és a Gyömbér-csúcs között fekszik. Közelében található a Chopok-menedékház, a Chopok északi és déli oldalát összekötő drótkötélpályás felvonó állomása, valamint egy meteorológiai állomás. A Chopok Szlovákia egyik legszelesebb helye. Lejtőit a téli és nyári túrázók is kedvelik. 2012 decemberében elkészült az összeköttetés a Chopok északi és déli oldala között, a közlekedést Szlovákia legkorszerűbb felvonói biztosítják.

Király-hegy (Kráľova hoľa)

Az 1946 méter tszf. magasságú, az Alacsony-Tátra keleti részének legmagasabb tömbjét képező Király-hegy Kelet- és Közép-Szlovákia határán fekszik. Olyan, jelentős folyók erednek a környékén, mint a Fekete-Vág, a Garam, a Gölnic és a Hernád. A Király-hegyre vezető valamennyi javasolt túraútvonal szintemelkedése meghaladja az 1000 métert, így ezek közepes nehézségűnek számítanak.

A Király-hegy kétségtelenül az ország egyik legvonzóbb és legismertebb turisztikai célpontja. Egyedülálló kilátás nyílik róla a Szepességre, a Magas-Tátrára, Liptóra és a Felső-Garam mentére. A hatalmas tömegű hegyre, amely a tv-toronynak köszönhetően még magasabbra nyúló, óriási világítótoronyként szeleknek és felhőknek is útjában áll, több útvonal is vezet a közeli falvakból, Királyhegyaljáról, Garamfőről, a leghosszabb pedig Teplicskáról (Šumiac, Telgárt, ill. Liptovská Teplička). A választás Önön múlik.

A csúcs az Ördöglakodalma-hágóra (Čertovica) vezető gerinctúra kiindulópontja, melynek során az éjszakát a túrázók szükségszállásaként szolgáló, gerendákból ácsolt Andrejcová-menedékházban lehet tölteni.

Holt denevérek barlangja

A Holt denevérek barlangja Szlovákia közepén, az Alacsony-Tátra gerincének középső részén, a Gyömbéri-Magashegyi-karsztban található (1750 m tszf.). A Kecske-hát (Kozie chrbty) viszonylag kis méretű, 2 kilométer hosszú, de csupán 300 méter széles, mély ráncok borította mészkő vonulatának gyomrában húzódó kiterjedt folyosórendszernek eddig 14 szintje és két párhuzamos ága ismert. A barlang legnagyobb föld alatti terme a 7. szinten, 180 méter mélyen, pontosan a Štefánik-menedékház alatt található 52 500 m3-es Besztercei-csarnok.

A barlang dél felől, Sebesér (Bystrá) község irányából közelíthető meg gépkocsival, illetve a Breznóbányáról (Brezno) vagy Zólyombrézóról (Podbrezová) a Trangoška vagy Srdiečko felé közlekedő menetrendszerű autóbusszal. A Trangoškáról kb. 1 óra az út a Gyömbér-csúcs alatti menedékházhoz (1740 m tszf.) vezető hegyi ösvényen. A Srdiečkóról másféle úton juthatunk el a barlanghoz. Drótkötélpályás felvonóval felvitetjük magunkat a Kosodrevina köztes állomásig vagy egészen a Chopok csúcsállomásig, onnan pedig a Gyömbér-csúcs alatti Štefánik-menedékház felé vesszük az irányt. Hasonlók a lehetőségek Liptó irányából: gyalog Szentiván (Liptovský Ján) felől, vagy pedig a Jasnáról ugyancsak felvonóval a Chopokra, és onnan a menedékház felé.

https://jmn.sk/

Bisztrai-barlang

A barlang a Felső-Garam-medence Bisztra-alji részén, a Bisztrai–olaszkai-karszt mélyen fekvő területén, Sebesér (Bystrá) község déli peremén, a Tále üdülőközpont közelében található az Alacsony-Tátra déli oldalán. Bejárata 565 méteres magasságban, a Chodorový-hegy északnyugati lejtőjén nyílik. A Felső-Garam-medence legjelentősebb barlangja, amely érdekes kőalakzatairól, föld alatti tereinek figyelemre méltó kialakulásáról, szinterrétegeiről, valamint a barlangterápiás kezelést lehetővé tevő klimatikus viszonyairól ismert.

A tektonikus-eróziós tevékenység folytán létrejött barlang alakításában fontos szerepet játszó föld alatti patak ma mintegy 15-20 méterrel a látogatási útvonal alatt folyik. A barlang rendkívül változatos jellegű terekkel várja látogatóit, akik három, körülbelül 20 m mélységű szakadékkal is találkozhatnak.

Az 580 m hosszú látogatási útvonal szintemelkedése minimális (mindössze 26 lépcsőfok). A barlangot mozgáskorlátozottak is látogathatják. A látogatás időtartama 45 perc. A barlangban a hőmérséklet 5,7–6,7 °C.

http://www.ssj.sk/

Feketegarami Erdei Vasút

A szemet gyönyörködtető vidéki környezetben, varázslatos tájakon át történő utazás a történelmi erdei vasút fából készült kocsijaiban, a mozdony füttyének kíséretében visszaröpíti az embert abba az időbe, amikor még fát szállítottak itt. A Feketegarami Erdei Vasút 2023-ban három útvonalon, a július 1-től szeptember 3-ig tartó szezonban naponta közlekedik menetrend szerinti járatokkal. Mindegyik szerelvény Feketebalogról (Čierny Balog) indul, és végül oda is fut be. Mindhárom útvonal a Feketegarami Erdei Vasút történetéhez szorosan kapcsolódó helyeket érint.

Az útvonalak:

  • Feketabalog – Šánske
  • Feketabalog – Vidrás (Vydrovo), erdészeti skanzen
  • Feketabalog – Dobrocs (Dobroč)

https://www.chz.sk/

Vajszkói-völgy (Vajskovská dolina)

Az Alacsony-Tátra déli oldalán található Vajszkói-völgy 9 km hosszúságban, észak-déli irányban húzódik a Gyömbéri-Tátra főgerincétől a Felső-Garam-medencéig, amelybe a Črmné erdészház közelében, Alsószabadi (Dolná Lehota) községtől északra torkollik, és területileg is ehhez a településhez tartozik. A Vajszkói-völgy a Krízsi-nyereg (Krížske sedlo, 1774,8 m tszf.) alatt indul, nyugatról a Kotlicska (Kotliská, 1937 m tszf.), északkeletről a Polana (Poľana, 1890 m tszf.) határolja. Az Alacsony-Tátra egyik legszebb völgyét a csend övezetévé nyilvánították. A völgyben tilos tüzet gyújtani, kempingezni és erdei gyümölcsöket szedni – mindezt a természet védelme érdekében. Itt engedték ki a vadonba az első, Magas-Tátrából ideszállított zergéket. A völgy az Alacsony-Tátrai Nemzeti Park területén fekszik, felső része a Szkalka Nemzeti Természetvédelmi Terület keleti határát képezi.

A Vajszkói-patak folyik végig rajta, felső részén található a Vajszkói-vízesés. A völgyön zöld jelzésű ösvény húzódik végig, Alsószabaditól a Krízsi-nyeregre. A nagyközönség csak a vízesésig használhatja az útvonalat, annak további része természetvédelmi okokból le van zárva. A völgyön át vezet a 8599-es jelű kerékpárút a pálenicai kereszteződésig.

Booking ocenenie